HYALURONSYRA

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (HA)även kallad hyaluronan eller hyaluronat, är en kolhydrat, mer specifikt en mukopolysackarid som förekommer naturligt i hela människokroppen. Det kan vara flera tusen sockerarter (kolhydrater) långa. När den inte är bunden till andra molekyler, binder den till vatten vilket ger en styv viskös kvalitet som liknar ”Jello”. Denna viskösa gel är en av de mest undersökta ämnena i medicin idag med tusentals försök, främst inom ortopedi och ögonoperation. Dess funktion i kroppen är bland annat att binda vatten och att smörja rörliga delar av kroppen, såsom leder och muskler. Dess konsistens och vävnadsvänlighet gör att det kan vara till nytta för hudvårdsprodukter som en utmärkt fuktkräm. Eftersom HA är en av de mest hydrofila (vattenälskande) molekylerna i naturen med många fördelar för människokroppen kan den beskrivas som ”naturens fuktighetskräm”.

Hud

Även om hyaluronsyra (HA) kan hittas naturligt i de flesta varje cell i kroppen, finns den i de största koncentrationerna i hudvävnaden. Nästan 50% av kropparna HA finns här. Det finns både i de djupa underliggande hudområdena och i de synliga epidermiska toppskikten. Ung hud är mjuk och elastisk och innehåller stora mängder HA som hjälper till att hålla huden ung och frisk. HA ger kontinuerlig fukt till huden genom att binda upp till 1000 gånger dess vikt i vatten. Med ålder minskar hudens förmåga att producera HA.

Hyaluronsyrans fördelar för kroppen

Om vi ​​jämför kroppens leder till en bilmotor, liknar den gemensamma vätskan i kroppen oljan i en bilmotor. Med jämna mellanrum ersätter vi oljan i våra bilmotorer eftersom värme- och friktionsfördelningen av oljeviskositeten. Oljan blir tunnare och mindre kunna skydda metallytorna mot överdriven slitage. Hyaluronsyra fördelar våra leder på samma sätt. När vi ålder minskar vätskans viskositet minskar. HA hjälper till att upprätthålla normal gemensam dämpning.

Produktkategorier