OLIKA HUDTYPER

Hudtyp bestäms av genetik. Villkoret för vår hud kan variera kraftigt beroende på de olika inre och yttre faktorer som det utsätts för.

1. Normal

”Normal” är en term som i stor utsträckning används för att referera till välbalanserad hud. Den vetenskapliga termen för hälsosam hud är eudermisk. T-zonen (panna, haka och näsa) kan vara lite fet, men övergripande talg och fukt är balanserad och huden är varken för fet eller för torr.

Hur man identifierar normal hud. Normal hud har:

 • fina porer
 • god blodcirkulation
 • mjuk och len textur
 • fräsch, enhetlig ton
 • inga fläckar
 • inte utsatt för känslighet.

2. Torr

Vad är torr hud?

”Torr” används för att beskriva en hudtyp som ger mindre talg än normalt hud. Till följd av brist på talg saknar torr hud de lipider som det behöver behålla fukt och bygga en skyddande sköld mot yttre påverkan.

Betydligt fler kvinnor lider av torr hud än män och hela huden blir torrare när den åldras. Torr hud orsakas av brist på naturliga fuktighetsgivande faktorer. Torr hud varierar från hud som är lite torrare än normalt, genom mycket torr hud till extremt torr hud.

Torr hud: Lätt torr hud kan känna sig tät, spröd och grov och ser matt ut. Hudelasticiteten är också låg.

Om torrheten inte behandlas kan huden utveckla mild skalning eller fläckighet och ett grovt och fläckigt utseende (ibland verkar det vara för tidigt åldrat). Risk för klåda, irritation, rodnad och infektion.

3. Fet

”Fet” används för att beskriva en hudtyp med ökad talgproduktion. En överproduktion känd som seborré. Ett antal faktorer utlöser överproduktionen av talg:

 1. genetiska
 2. hormonella förändringar och obalanser
 3. medicinering
 4. stress
 5. komedogena kosmetika (sminkprodukter som orsakar irritation)

Fet hy kännetecknas av förstorade, tydligt synliga porer, en glansig lyster och tjockare, blek hud. Fet hy är grogrund för finnar och pormaskar. Med mild akne uppträder ett betydande antal finnar och pormaskar också i ansiktet och ofta på nacke, axlar, rygg och bröst.

4. Kombination

I kombinationshud varierar hudtyperna i T-zonen och kinderna. Den så kallade T-zonen kan skilja sig väsentligt – från en mycket tunn zon till ett utökat område.

Kombinationshud karakteriseras av:

 1. en oljig T-zon (panna, haka och näsa)
 2. förstorade porer i detta område, kanske med vissa föroreningar
 3. normala till torra kinder

En oljig T-zon (panna, näsa och haka) och torra kinder tyder på den så kallade kombinationshuden.

Dermatrisse Rekommenderar

Produktkategorier